Treningslære - når far gjør alt riktig!
Caspers far har gjort alt riktig!
Kampen mellom Casper Ruud og Roger Federer er karakterisert som det største som har skjedd i norsk tennishistorie. Selv om det ble et klart tap på fredag, viste Casper Ruud at han i perioder kunne spille jevnt med en av tidenes beste spillere. Federer vant alle tre settene (6-3, 6-1, 7-6), men Ruud imponerte til tider stort.
Jeg leser at det er farens tilstedeværelse og innsats som er den største suksessfaktor for sønnens briljante tennisspill. Da Casper ble tidenes yngste NM-vinner i tennis og fikk Kongepokal brukte faren ikke store ord om sønnens innsats. «Jeg synes at hans forehand er blitt bedre.» sier faren, klokt og nøkternt. «Slike uttalelser har vært nøkkelen til sønnens suksess», uttaler journalisten i reportasjen.
En fortvilet far med dårlig selvfølelse leser overskriften i avisen - «en far har gjort alt riktig». Er det slikt det virker tenker han? – Eller er det slik som skjer for dem som allerede har kommet til himmelen? Finnes det kjente regler for hva som er helt riktig og hva som er galt når vanskelige slag skal gjennomføres? Forehand, backhand med overspinn og knallharde returer. Handler dette om god oppdragelse, veiledning og utvikling av et menneske?
Det står uansett å lese i avisen, - svart på hvitt. Caspers far har gjort alt riktig.
Jeg vil tro at det finnes mange fedre der ute som kunne ønsket seg en slik overskrift i Bergen Tidende. Se! Jeg har gjort alt riktig! Jeg har det svart på hvitt. Personen som leser avisen er klar over at det meste i livet har gått på skeive. Både far og sønn feilet da de viktige slagene ble utkjempet. Det gikk nedover, til helvete, og ingen vant. Hvor finnes denne fasiten på riktig og galt? Det fulgte ingen brukerveiledning med da gutten kom til verden. Var det slik livet skulle bli? Mas og strev med poden. Orker ikke gå på skolen, hører ikke etter, lever i sin egen verden. Er han Autist, eller har han ADHD? Er det kanskje Asbergers syndrom, eller lider han av en spesiell variant av Downs syndrom? Kona gikk til hundene for lenge siden, og kanskje har jeg ingen besøksrett? Før i tiden var sønnen i Nygårdsparken, men i dag tror jeg ikke jeg ville ha kjent ham igjen dersom jeg traff ham på gaten.
«Christian, heter faren til Casper. Christian har gjort alt riktig.Christian er fremdeles ranket som Norges beste mannlige tennisspiller, han var nummer 39 i verden på sitt beste. I perioden fra 1992 til 2001 «spilte» han inn over 10 millioner kroner på sine seire. Han har stor kunnskap om hvordan slå det knallharde slaget for å vinne.
Faren til Casper har blikket der det skal være. Fokus er tre til fire år frem i tid. Faren til Casper driver ikke med unyttig sentimentalitet. Han tenker på hva som må gjøres i dag for å bygge opp sønnen til en internasjonal seniorspiller. I et slikt perspektiv er det bortkastet å snakke om en allerede oppnådd NM-tittel og Kongepokal. «Jeg synes at hans forehand er blitt bedre.» sier faren.
Pappa Ruud fokuserer på de skjulte forbedringsmulighetene, de viktige nyansene. Gutten har vinnerskalle, og faren har kontroll. Ikke en tåre kan sees i hans øyne. Bli best når det gjelder! Sylskarpt fokus på mål og mening. Hva kunne ha vært gjort bedre?
Visjonen er akseptert, misjonen er kommunisert og delmålene er realistiske.
Det er selvfølgelig ikke enkelt å være pappas gutt når himmelen glitrer av så mye sølv og gull og høye forventninger. Christian forteller at Casper trener variert, han trener lystbetont, restituerer godt, og ikke minst, - han har full kontroll over følelsene. Casper sier selv til pressen at «jeg er målbevisst og jeg er ingen partygutt. «Jeg har ingen interesse av å være med på fest. Det yrket jeg har valgt, er slik».
Far har bygget opp et funksjonelt «Winning Team» rundt sønnen. «Tennis er en veldig mental idrett, og ting endrer seg fra sekund til sekund, fra ball til ball. Den mentale biten har utrolig mye å si». Det er Erik Bertrand Larssen som uttaler dette. Han er Caspers mentale trener. «Casper har høy motivasjon, noe som gjør at han evner å spise sunt, han legger seg tidlig og trener med høy intensitet ofte.»
«Casper er definisjonen på rå i hodet». «Han klarer å styre følelsene sine med riktige tanker» uttaler den mentale treneren. Tenk deg for en gudegave å ha tilgang til et slikt unikum av en mann for å nå dine mål, tenker jeg i mitt stille sinn.
«Etter at pappaen til Casper la opp, har han jobbet med tennis og vært trener hver dag». Se det! Er det ikke verre? Er det ikke mer som skal til for få en vinner av en sønn? Være sammen hver dag, ikke bruke store ord, fokusere på de riktige tingene og ha kontroll over følelsene. Likefram og greit!
Men, det er ikke sikkert at det er så lett som det høres ut til. De fleste fedre har hverken tid, lov eller anledning til å fotfølge sønnen sin like tett som det Christian gjør.
Sånn sett var det sikkert bra at Christian tjente litt penger da han holdt på med sine treningsøkter på slutten av nittenhundretallet. Millionene som strømmet inn på kontoen til pappaen har sikkert vært til god nytte når treningsprogrammene skulle realiseres.
Det er krevende å gå i fars fotspor når forventninger og muligheter er så himla store. Det koster blod, svette og tårer, - og ikke minst, noen kilo flesk å trene time etter time. Hver dag, uke etter uke, år etter år. Terpe på alle mulige slag. Forehand, returer og backhand, i alle tenkelige varianter. Backhand med toppspinn, sidespinn, hook og slice. Alt skal repeteres, minst en million ganger og til slutt finjusteres slik at det er tatt høyde for alle tenkelige eventualiteter som kan dukke opp i kampen hete.
Bertrand Larssen lærer Casper hvordan han bør tenke i hverdagen for å prestere bedre. «Det kommer an på hvordan du mentalt velger å angripe situasjonen». «Det er det som er avgjørende for utfallet», sier han. Dette er en glimrende innovativ måte å forholde seg til virkeligheten på mener sikkert Innovasjon Norge, og gir gründerstøtte til ideen.
Det kan hende At Olaug Nilssen som har skrevet boken «Tung tids tale» og hennes mann ville hatt utbytte av en mental trener hjemme hos seg, døgnet rundt, om det skulle vært behov for det. Hjelpetrengende fedre som ikke er i nærheten av å ha det skriftlig, svart på hvitt, at de har gjort alt riktig i forhold til sønnen, burde kunne ringe en Erik Bertrand Larssen når slagene kontinuerlig går langt over streken.
Bertrand Larssen har selv møtt veggen. Han vet hva han snakker om. En viktig del av erfaringen kommer fra hvordan han mestret en dramatisk busskollisjon i forsvaret. Jeg forstod det slik at han beholdt sin mentale styrke, men ble satt fysisk tilbake etter den traumatiske opplevelsen. Han har bakgrunn som befal, fallskjermjeger og er utdannet siviløkonom. Jeg har hørt ham fortelle om bøkene «Bli Best» og «Helvetesuka», på Nordli.
Å ha erfaring fra alvorlige traumer bør være en forutsetning for å være mentaltrener. Ingvard Wilhemsen er en annen populær foredragsholder med skråblikk på livsmestring. Wilhelmsen opplevde å bli rammet av transvers myelitt, akutt lammelse, kun 35 år ung. Episoden bruker han for det den er verdt, til stor glede for oss tilhørere. Han har skrevet bøker, holder foredrag og har drevet landets eneste klinikk for hypokondere. Men, fikk han mobiliteten tilbake i beina fordi han tenkte de riktige tankene, eller har han vært heldig?
Siden Ingvard Wilhelmsen og Bertrand Larssen har opplevd alvorlige traumer har de tillatelse til å uttrykke seg med større selvsikkerhet, indre humor og kraft om det umulige livet som så mange av oss andre også opplever. De får lov til å komme med uttalelser som «Det er ikke mer synd på deg enn andre», eller «Alt for mange duller med unødvendige bekymringer», eller «En liten endring i tankesettet kan gi deg øyeblikkene tilbake», eller «Alle mennesker har mulighet til å få mye ut av livene sine». Vi har tiltro til disse mennene. De vet hva de snakker om, for de har opplevd fæle ting selv.
I det hele tatt. Hvem ville ikke ønsket å ha tilgang til slik profesjonalitet. Et støtteapparat, inkludert en mental trener til bruk i tunge tider når slagene går slag i slag, uten mål og mening fordi all normalitet ligger milevis utenfor de oppmalte strekene.
Vi må slutte å bruke så mye energi på det vi ikke kan gjøre noe med. Først da kan vi bli sjef i eget liv, mener Wilhelmsen. Utsagnet er ikke så forskjellig fra det som Bertrand sier. Svarene på livets gåter koker ned til enkle tiltak. Vi må i større grad velge hvilke tanker vi gir plass til i topplokket, - og lev her og nå.
Vil disse metodene som de profesjonelle trenerne tilbyr på markedet gi gode resultater for gutter med Cystisk fibrose? Og, hva med de shizofrene guttene, eller de deprimerte guttene? Autistene, og guttene med ADHD? Eller for den slags skyld. Kan metoden tas i bruk på voksne fedre med bipolar lidelse eller ALS?
Foreløpig er det vel slik i virkelighetens verden at metodene gjelder for betalende, eller for de sønnene som har utmerket seg som vinnerskaller. Situasjoner der samfunnet vil ha stor nytteverdi av deres prestasjoner som briljante næringslivsgründere eller toppidrettsutøvere.
Se for deg at skakkjørte familier får anledning til å dra på individtilpassede treningsleirer. AS Norge tilbyr full pakke til trengende. Reisen kan gå til toppidrettssenteret på Sognsvann, dr. Holms Hotell & Resort på Geilo, til Monaco eller til Livigno.
Nei, det er ikke snakk om Njåstad-reiser.
Veiledere, psykologer, avlastningspersonale og mentale trenere er inkludert i pakken. Alt blir ivaretatt. Et bærekraftig pakkeforløp med treningstøy, utstyr, soverom, restitusjonsfasiliteter, rekreasjonsarealer, soverom, kreativt aktivitetslokasjon - ute og inne. Alt inkludert. Mat, ernæring, fysioterapi, lege, psykolog, kiropraktor, kirurg, mental trener og personlig veileder. Opptreningsprogrammet er utarbeidet av ekspertisen på feltet. Alt er Gratis, det hele er sponset av AS Norge, eller Coop, eller Red Bull, Equinor eller Rimi-Hagen.
Med en slik tilnærming kan familiene oppnå en optimal holdning til nuet. Hele familien er på opptrening. De vil stå sterkere sammen etter dette, sannsynligvis for resten av framtida. Kanskje jeg bør tipse helseministeren om slike tiltak? Inkludere treningsopplegg for skakkjørte familier som trenger avlastning, men som ikke er i stand til å ta vare på seg selv? Fedre med familier som ikke har kapital eller helse til å få tak i hjelp på egen hånd er hjertelig velkommen til opptrening og kroppspleie på Dr. Holms i 6 måneder. Mental høydetrening kan bli en del av fremtidens «pakkeforløp».
«Vi er alle gode og har det godt i gode tider, sier Bertrand. Det som er krevende, er å være god i de vanskelige tidene. Det er da man skiller klinten fra hveten». Det er i slike situasjoner, når klinten skilles fra hveten at far skilles fra mor, og søsken skilles fra hverandre, tenker jeg.
Men, fortvil ikke. Bertrand Larssen & Co tilbyr verktøyene som setter deg i stand til å skape de endringene du ønsker. Målet hans er å få deg til å tenke selv. Ikke la kona tenke for deg, eller sjefen, eller noen andre. Ikke gjør som mora di sier. Tenk sjæl!
Fedre i autismeforeningen, en forening med ca. 4500 medlemmer, er sikkert interessert i hjelp. I Ups & Downs Bærum, er det trolig også interesse for slike tilbud. Eller, er noen i din familie eller i ditt nettverk som har diagnosen Asperger syndrom, eller er det ADHD som er utfordringen? Det finnes nok mange «frivillige» som deltar i slike Nasjonale foreninger og støttegrupper som har stort behov for et olympisk støtteapparat med avlastning, restitusjon og mentale trenere.
Det er godt at noen sønner får oppbakking. Petter Northug har vært en inspirasjon for mange av oss, og han har fått mye støtte av sin mentale trener. Petter var også heldig med sin far som heiet ham fram på riktig veg. Tenk hvordan det kunne ha gått om han fortsatte å kjøre all frustrasjon ut i fylla.
Michael Phelps, verdens beste svømmer gjennom tidene måtte kjempe mot tårene da han fikk sitt 22. ende OL-gull i 2016. Har også han en diagnose? Jo visst var han syk. Overaktiv, overenergisk, overtent, overgira, overivrig, hyperaktiv, men altså? Gutten hadde gull i armer og bein. Noen kloke hoder kombinerte ADHD aktiviteten hans med hans spesielle anatomisk-fysiologiske fortrinn. Gutten hadde veldig store føtter, noe som er stor suksessfaktor innen svømming. Tidenes mestvinnende olympier bruker skostørrelse 48,5 og kan ifølge rapporter bøye flere av leddene sine 15 grader lengre enn de fleste andre svømmere. Phelps er på mange måter utstyrt med naturlige svømmeføtter. Veien til suksess er mangfoldig. Men, det hjelper utvilsomt med et støtteapparat som ser dine fortrinn.
Det finnes mange fedre om sliter med sønnene sine, og ikke alle har funnet hvilken støttegruppe de skal melde seg inn i. Ikke alle symptomer er synlige, og ikke alt er like målbart når det gjelder gutters svake skoleprestasjoner og overforbruk av energi og aggresjon. Fedre har mange spørsmål, og har behov for informasjon og for å møte andre i samme situasjon. Men hva er nå diagnosen til min sønn egentlig?
Casper har måttet må gi avkall på mange gutteaktige aktiviteter i dagliglivet. Som topp-idrettsutøvere er det ikke rom for å være party-gutt. Slike opplevelser blir sjeldent lagt inn i vinnerskallers erfaringsregister. Det kan være uheldig å gå glipp av slike erfaringer, men «de har valgt det selv» som mange sier. Vi kan ikke få i både pose og sekk, og så handler det om kunsten å kunne prioritere.
Casper Ruud gleder seg over at fredagens turnering ble et lite økonomisk eventyr. Snarøya-gutten mottok halvannen million kroner for å spille seg fram til 16-delsfinalen. Paris-inntektene kommer på toppen av det som har vært en lukrativ start på 2019 for 20-åringen. Totalt har han spilt inn snaut fire millioner kroner siden årsskiftet.
Karrieren sett under ett har inntektene fra innsatsen på tennisbanen passert ti millioner kroner for 20-åringen. Med denne informasjonen i bakhodet er det vel ingen tvil om at faren har gjort alt riktig.
Pengene har dessverre overtatt store deler av idrettsgleden hos mange av de unge utøverne etter hvert. Det er også stor forskjell på hvem som har anledning til å drive kapitalkrevende idretter. Men, det skal bli annerledes nå. Med vår nyvalgte idrettspresident, Berit Kjøll, skal det bli mulig for alle barn i Norge å drive med idrett. Hun har allerede laget en strategi. Visjon og mål skal bare aksepteres av resten av styret.
Berit Kjøll som snakker positivt på både innpust og utpust skal sørge for at alle Norges barn får anledning til å drive med den idretten de helst vil drive med og som de har talent for. Det skal bli tilgjengelig for alle gutter og jenter å ride, spille golf, spille tennis, drive med alpinsport, konkurrere i langrenn, drive med kiting og snowboard. Bredden skal gi oss gode topper å strebe etter.
Etter hvert kan det hende at flere fedre kan lese i avisen at de har gjort alt riktig overfor sin sportslige sønn. Det kan også hende at fedre og mødre med erfaringer fra «Tung tids tale» vil få den avlastningen de trenger slik at de også kan lese i avisen, svart på hvitt, at de «har gjort alt riktig».
Fortsatt god helg fra Anne.
Nyeste kommentarer
Hei, jeg er opphavspersonen til flaggbildet som er brukt her. Jeg må be om at det betales for bruken (f.eks. hos bildebyrået Mediarkiv.no) eller at bildet slettes både fra posten og serveren.
Enig, det er ikke bra!
tenk at den gode beslutningsprosessen skulle munne ut i denne kandidaten, det er pinlig... nei, selvinnsikt??? :(
Takk, Takk, Takk Siri-Anne 😊