Honnørord - Kun for menn?

Språket som undertrykker kvinner.


«Aalborg Universitet luker ut ord som «analytisk» og «kompetent» fra stillingsannonser, for ikke å skremme kvinner fra å søke. OsloMet-rektor, Curt Rice, hyller initiativet» (Detaljer kan leses i nettavisen Khrono.)*

Å ikke inkludere kvinner i selskapet med de gode honnør-ordene, er etter min oppfatning svært kvinneundertrykkende. Initiativet om ikke å bruke ord som i bunn og grunn er kjønnsnøytrale i en stillingsannonse, sier mye om samfunnet vi lever i. De kjønnsnøytrale honnør-ordene har gjennom århundrer blitt brukt slik at de automatisk skulle komme til å gjelde kun ett av kjønnene. Det finner vi oss ikke i lenger.  

Kvinner er selvfølgelig like kompetente og suksessrike som menn. Måten honnør-ordene har blitt brukt på, for å beskrive en manns fortreffelighet, har fungert som et slags kollektivt overgrep for å undertrykke kvinnen.

Effekten av denne kollektive hjernevaskingen er åpenbar. Det er innlysende, når selv direktøren ved OsloMet ser ut til å ha automatisert sine tanker og holdninger på samme måte som store deler av befolkningen. Det er etter min oppfatning svært diskriminerende å mene at kjønnsnøytrale honnør-ord ikke passer for kvinner. Styrelsen ved Aalborg Universitet mener at ord som kompetent, analytisk og suksessrik skremmer kvinner fra å søke stillinger.

Slike holdninger er ikke bra. Vi lever i 2020, og vi tror at jenter og gutter blir født med lik verdi. Men, likestillingen fungerer dessverre ikke i praksis blant annet på grunn av misforståtte holdninger som hersker i samfunnet. Vi oppfører oss dessverre i tråd med en inngrodd språkbruk som er gammeldags og avleggs. Det er ikke ordene det er noe gale med. Det er bruken av ordene og holdningene denne bruken skaper blant oss, som har kommet galt ut.

Vi har sterke og svake sider. Vi er modige og vi er feige, i ulike sammenhenger. Vi kan alle karakteriseres av både honnør-ord, og mindre ærverdige ord.

En forsker er trolig både kompetent, intelligent og kreativ samtidig som hen også er redd, svak og usikker. Det bor mye inni et levende menneske med god helse. Jeg erkjenner at styrke og svakhet, sorg og glede, nysgjerrighet og uvitenhet vandrer side om side. Sånn er livet, både for kvinner og menn.

Mitt anliggende er at journalister og presse, mor og far, venner og bekjente må begynne å omtale også jentene for deres mot og styrke, ja for alt det flotte de er. Kanskje det hadde vært annerledes med den stillingsannonsen dersom kvinnene hadde tatt makten over språket og skrevet historien. Historien er som vi vet skrevet av menn.

Uansett, svakhet og styrke er omtrent likelig fordelt mellom kjønnene. Det gjelder bare at noen ser oss for den vi er, slik at vi lærer det selv. At vi tror på den riktige utgaven av oss selv. De som ser oss skal være ærlige og gi kred med riktige ord, enten vi er kvinne, mann eller noe midt imellom.

Det bør være en selvfølge at vi bruker honnør-ord når vi roser jenter eller omtaler andre flotte kvinner. Det er jo helt bort i granskauen feil om vi handler og oppfører oss som om disse ordene kun skulle gjelde ett kjønn. Karakteristikkene gjelder ikke kjønn i det hele tatt.

Det handler om å beskrive tøffe jenter slik at de tøffe jentene forstår hvor tøffe de er. Det er ikke bare gutter og menn som er tøffe og utøver heltedåder. Vi må ta likestillingen og likeverdet inn i språket, på alvor. Det er feil å tro at de tøffe ordene kun er laget til og for menn. Vi er alle født med en rekke egenskaper, ferdigheter og talenter. Gode og mindre gode. Det gjelder å stimulere de iboende mulighetene gjennom ord og handling slik at vi blir oss selv bevisst. Slik at våre ferdigheter blir en integrert del av oss.

Min påstand er at kvinner er like kompetente, analytiske og intelligente som menn. På ulike måter og på ulike arenaer, kanskje. Vi må uansett skjerpe oss slik at vi oppfører oss ærlig og stimulerer både jenter og gutter til å bli den beste utgaven av seg selv. Vi må lære jentene fra de er små, å bruke de rette ordene om seg selv. Og, de må lære det av oss som er voksne.

Vi trenger ikke å fjerne kjønnsnøytrale honnør-ord fra stillingsannonsene. Jeg er lei av at karrierekvinner, kvinnelige idrettsutøvere- og kunstnere får så ulike spørsmål fra media sammenliknet med hva menn gjør. Det er for dumt. Det er her vi må sette inn støtet. Se etter de personlige egenskapene, uavhengig av kjønn. Dersom ei jente under hele oppveksten får høre at hun er stilig, modig og utrolig kompetent, ja da vil hun selvfølgelig lettere se på seg selv som nettopp dette.

Utfordringen er altså at vi må begynne å omtale våre små håpefulle som det de er. Og, så må vi ta inn hele spekteret av egenskaper og følelser og gi romsligheten valør.

Vi kvinner søker selvfølgelig stillinger som etterspør den kompetansen som vi vet at vi har. Kvinner og menn har selvfølgelig mange andre egenskaper også, men i en søknad skriver vi nå ned det de ber oss om. Vi skriver det vi er opplært til, og det vi vet stemmer med virkeligheten.

Vi får alle sammen skjerpe oss og begynne å bruke de rette ordene til både hanner og hunner. Hei, lille venn, nå skal du høre! Uffamei. Hvor mange ganger jeg har blitt tiltalt på denne måten. Alt for mange. Slutt med det. Det en viktig oppgave. Voksne bør gå foran med et godt eksempel. Kjærester, foreldre, lærere, helsepersonell, ledere, media og politikere må gå i seg selv og bruke de gode ordene der de hører hjemme.

Det er viktigere å rydde opp i samfunnets holdninger til ordene vi bruker, og at vi skjerper oss når vi omtaler våre kvinnelige medborgere. Vi bør redigere ordlister og synonymordbøker og endre hva som skal være lov å bruke som synonymer i kryssord.

Jeg mener absolutt at vi skal bruke ord som kompetent, analytisk, smart og suksessfull i stillingsannonser der slike egenskaper er ønsket. Vi kommer ingen vei med å luke ordene ut av stillingsannonsen, eller ut av språket. Vi må bare passe på å bruke ordene riktig. Vi må bruke de sterke honnør-ordene på alle som fortjener det. Kvinner som menn. Og, alle andre, uansett hvilket kjønn de tilhører.

Bruk ordene for det de er verdt. Vi styrkes av høre gode ord. Gode ord kler oss, uavhengig av kjønn.

Heia alle kompetente kvinner!

*Les artikkelen fra Khrono her https://khrono.no/danskene-luker-ut-maskuline-ord-i-jobbannonser/468458