Koronaviruset har satt en støkk i verdensøkonomien!

Både i Norge og i USA ser vi blodrøde tall på børsene. Eksperter frykter at utbruddet av koronaviruset vil føre til alvorlig sykdom i verdenshandelen. 

Åja, sier de det? Jeg trodde korona-epedemien og all informasjon omkring denne skyldtes at verdens ledende menn var redde for at vanlige mennesker skulle rammes av en  influensa-liknende epidemi.

Men, nei der tar jeg feil. Jeg hører om koronaviruset på alle kanaler, inkludert på Debatten i NRK. Grunnen til all informasjonen er, tror jeg, at utbruddet kan ramme kjøpekraften slik at vi ikke klarer å produsere nok biler og mobiltelefoner. 

Er det så ille da - for oss mennesker? At vi ikke får tak i alt det rare vi strengt tatt ikke trenger å ha ti stykker av?

Jeg hadde nesten glemt det. At alt som har med det virkelige livet å gjøre måles i økonomiske termer og berikende avkastning. 

Vi må føde flere barn for å sikre velferden. Vi må jobbe mer, og ikke minst - vi må kjøpe enda mer for å sikre den materielle velstanden. Jeg hadde nesten glemt det jeg.

Vi blir informert om at aksjekursene stuper fordi kjøpekraft og energiforbruk stopper opp.

Kina, der viruset oppstod, er sentral i verdenshandelen. Kina har stanset opp produksjonen av en mengde varer. Og, kommer ikke produksjonen raskt i gang igjen, vil dette gi alvorlige konsekvenser for vekstøkonomien. 

Komponenter og deler til viktig varer som TVer og vaskemaskiner uteblir, noe som medfører at vi rett og slett ikke kan kjøpe alt det vi så sårt trenger. Uffamei.

Også reiselivsnæringen preges av koronaviruset. Nordic Choice-kjeden har mottatt flere tusen avbestillinger og Norwegian-aksjene stuper.

På grunn av børsfallet, er den norske kronen også svært lav, og det blir dyrere å reise. Nedgangen i oljeprisen er også av stor betydning for Oslo børs sitt fall.  

Det er bra vi har mye egenprodusert fisk, kjøtt, korn og frukt. Kortreist mat er bra, selv om den verdsettes av Michelin-folka.

Når en ny virus-epidemi rammer økonomien, rammes også kjøpekraften og reiselysten. Det setter velferdsstaten i fare. Tenk å være så naiv og tro at styresmaktene ville forhindre at vanlige mennesker skulle rammes av en virus-infeksjon. 

Koronaviruset går inn i en rekke sykdommer som kan overføres fra dyr til mennesker, såkalte zoonoser. Jeg hører om smitteberedskap, dødstall og nedgang i verdensøkonomien. Men, lite har vært sagt om den bakenforliggende årsaken til virusutbruddet, nemlig den omfangsrike og skadelige handelen med ville dyr. 

Handelen er en stor trussel mot mange dyrearters overlevelse og biologisk mangfold.

Men, dette vet jeg lite om. Handelen med ville dyr er økonomisk motivert, og premierer dessverre skadelig utbytting av både dyr og natur. 

Det tar lang tid, mange år, å fremskaffe en effektiv vaksine mot nye virus. Den rike mann og de rike land kan derfor ikke kjøpe seg ut av problemet. Vi er alle i samme båt, på et vis. Derfor settes alle kluter til. De privilegerte har ennå ikke muligheten til å kjøpe seg fri.  

Det positive med koronaviruset kan være en forbigående reduksjon av klimagasser, slik at kloden ikke varmes opp like fort som antatt. Det kan hende at epidemien eller pandemien kan gi oss en forsmak på hvordan vi bør leve og verdsette de «viktige tingene» i livet. 

Torsdag formiddag, i denne uken, la Oljefondet frem et meget godt resultat for 2019. Det ble en suveren krone-rekord med 1692 milliarder i avkastning, tilsvarende 320.000 kroner pr. nordmann. Omtrent det en nyutdannet sykepleier får utbetalt i årslønn etter skatt.

Fondets toppsjef Yngve Slyngstad er tilfreds. Det høres på hans mandige stemme. 2019 har vært et historisk godt år, drevet av positiv avkastning i alle fondets hovedmarkeder og i samtlige aksjesektorer», sier han.

«Jeg vil gi en spesiell takk til deg for innsatsen i mange år», sa sentralbanksjef Øystein Olsen til Slyngstad under presentasjonen torsdag.

Mitt spørsmål er; Ville Yngve Slyngstad og hans menn blitt hyllet som like store helter dersom aksjene og verdipapirene ble verdsatt etter andre prinsipper, slik som «økologisk bærekraft»? Det vil si at krigsmateriell, konflikter, knapphet på olje, utbytting av natur og store materielle forskjeller, ikke skulle påvirke børsens verdi?

Jeg håper børsen blir et sted der verdipapirenes avkastning øker i takt med økende økologisk bærekraft, tilgang på rent vann, mat til alle, små materielle forskjeller og stor tillit til alle raser og kjønn. 

Dersom biologiens premisser -  og likeverd blir en viktig leverandør for hva som verdsettes i økonomiens verden, da blomstrer den økologiske bærekraften. 

Virus-epidemier fra såkalte zoonoser vil da høyst sannsynlig være en ikke-sak.