Kan Ida Wolden Bache bli Norges nye sentralbanksjef?

Ida Wolden Bache (48)

Født: 1973

2007: PhD Samfunnsøkonomi, Universitetet i Oslo

1999: MSc Economics, London School of Economics and Political Science

Kan hun bli Norges nye sentralbanksjef?

Det er lite sannsynlig at det vil skje. Faglig dyktighet, relevant utdanning og erfaring teller lite når viktige stillinger utlyses. Jeg har ikke fått med meg en eneste reportasje eller intervju med Ida Wolden Bache. Det er også svært sparsomt med uttalelser og fortellinger fra personer og kollegaer som kjenner henne. I TV, radio og media ellers, er det først og fremst Jens det snakkes om. Dag ut og dag inn. Det er ikke bare CV-ene deres som presenteres feilaktig, med store hull i den ene. Balansert sendetid for de to og dekningen av hele ansettelsesprosessen er skeivt ute å kjøre.

2020-

Visesentralbanksjef

2016-2020

Direktør i Pengepolitikk (PPO)

2015

Direktør i Finansiell stabilitet (FST)

2013-2014

Direktør og nestleder i Finansiell stabilitet (FST) og leder i enhet for Makrotilsyn

2010-2013

Seniorøkonom, Handelsbanken Capital Markets

2009-2010

Assisterende direktør, Pengepolitisk avdeling, Norges Bank

2008-2010

Førsteamanuensis II, Handelshøyskolen BI

2000-2009

Konsulent/rådgiver/seniorrådgiver, Forskningsavdelingen og Pengepolitisk avdeling, Norges Bank

1998-2000

Forskningsassistent, Forskningsavdelingen, Norges Bank

1996-1998

Forskningsassistent, Økonomisk institutt, Universitetet i Oslo

 

Den foretrukne, trolig en mann, kan være mislikt av Høyre og elsket av Arbeiderpartiet, eller omvendt. Akkurat det har liten betydning. Anerkjennelsen, eller det motsatte, gjelder kun på et stykke papir. Spillereglene er like for de store partiene i slike ansettelsesprosesser.

Det søkes ofte etter en sterk leder med styringskraft og internasjonal erfaring. Evne til å handle raskt når kriser rammer og å kunne stå støtt på beina når det blåser for kraftig på toppene.

Stillingsannonsene bærer for tiden preg av å være framoverlente og innovative. Fylt opp av ord og moderne uttrykk som er nødvendig å ha med, men som få vet hva betyr, egentlig. Det spørres etter selvtillit og styrke, kraft og mot til å ta trygge beslutninger. Egenskaper som ikke kan måles, men som er maskuline av sedvane og natur.

Mange menn er tilfeldigvis utstyrt med en sjarmerende overdose selvtillit og strever svært lite med å framheve seg selv og egen fortreffelighet. Det er slik de er oppdradd. Svar ja, si at du kan. Du må ikke stå fram som en svekling. Kom an, bli med og vær en av gutta. Stakkar, væremåten og holdningene er ikke deres feil. Det meste er ervervet gjennom samfunnets holdninger til mandighet, i barndom, på skole, i fritiden og i livet, ellers.

Kvinner har også mye selvtillit, de fleste av oss vet hva vi behersker og hva vi er gode til. Det er ikke det. De fleste av oss vet også hva vi ikke er fullt så gode til, vi vil gjerne være sikre på å levere god kvalitet, før vi roper ja. Jenter er modige og liker å ha realistiske mål. Vi er stappfulle av faglig dyktighet og seiglivet utholdenhet, men vi har hatt en annen rolle, i flere hundre år, når maktens korridorer skulle bemannes. Færre kvinner søker seg til mektige stillinger. Utvelgelseskriteriene er for maskuline. Det er ennå for få kvinner i gutteklubben grei. Nettverkene våre er ikke solide nok, eller kapitalsterke nok. De fleste kvinner fryder seg over å nå krevende mål, vi er gode ledere, gir ros og er relasjonsorienterte, er ofte flinke til å lytte, kan motivere og oppmuntre. Kvinner er handlekraftige og vet hva det vil si å være strategiske. Det er i grunnen ingenting som mangler. Vi kan elske å prestere, men vi føler oss sjelden inkludert i ordlyder som nyttes i annonser til toppstillinger i samfunn og næringsliv.

 Trygghet i form av god selvfølelse er ofte mer tillitsbyggende enn overdreven selvtillit.

Det er ikke mange kvinner som føler seg kallet til toppjobber der det er et krav å kjøre beinvegen, spise middag med riktige folk og å inneha autoritet til holde visse folk i øra. Som nevnt tidligere. Det tar mange hundre år å endre godt etablerte reflekser. Dresskoden er et minimum. Menn i gutteklubber er greie og dannede. De er høflige og har kodene innebygget. Kodene inkluderer ikke å bli holdt i øra av ei kvinne, innenfor klubbens domene.

Den første dyktige søkeren til stillingen som sentralbanksjef, var favoritt til stillingen lenge, helt til en topp-politiker også søkte. Ida Wolden Bache, er for tiden Norges visesentralbanksjef, og har lang fartstid og erfaring i Norges Bank. De som leter godt og lenge, finner mange lovord om henne, både som fagperson og som en dyktig leder. Jobben hun utfører gjennomføres tohundre-prosent seriøst, med tre-hundre prosent engasjement. Media er ikke så interessert i å fortelle om hennes personlighet, eller hennes meritter.

Etter mitt skjønn burde media interessere seg mer om hennes evner og bragder. Men, nei, det går i NATO-kompetanse, angrep og forsvar, turer og middager, Trump og internasjonale konflikter. Mektige menn snakker sammen. Noen kan engelsk, andre stotrer i veg på byråkrat-engelsk. Vanskelig å forstå, men ingen kritikk. Jens og Jonas, Knut, Henrik og Nicolai.

Hvem er det Ida Wolden Bache spiser middag med og hvem steller i stand for henne? Hvem går hun tur med, og hvordan håndterer hun stor arbeidsbyrde i en travel jobbhverdag? Nei. Det får vi ikke vite. Trolig fordi de fleste kvinner lager middag selv og går på tur uten å lage så mye bråk ut av det.

I det store og det hele. Det finnes trolig flere norske søkere som har mer enn god nok økonomisk utdanning til å inneha stillingen som sentralbanksjef, både jenter og gutter. Ikke bare Ida og Jens.

Vi kan vel ikke være så innmari dumme i dette landet? Det bor sikkert flere titalls godt egnede kandidater her til lands med gode lederegenskaper, doktorgrad innen pengepolitikk og relevant erfaring innen samfunnsøkonomi, kapitalforvaltning, rentepolitikk og finansiell stabilitet. De trenger ikke ha doktorgrad en gang. For det har ikke Jens.

Men Jens har skrevet tidenes masteroppgave i samfunnsøkonomi, for 33 år siden, og han jobbet et helt år i forskningsavdelingen i SSB. Han ville så gjerne bli forsker i tiden rett før han ble politiker og fru Thatcher og Herr Reagan lot nyliberalismen slippe til for fullt med troen på det frie marked og klokketro på NPM, New Public Management, som Jens ble en pådriver for her hjemme, innen offentlig sektor.  

Jeg vet ikke hvem som blir vår nye sentralbanksjef. Men, vi får trolig vite det i løpet av uken. Jeg misunner ikke finansminister Vedum som skal offentliggjøre kandidaten og begrunne valget. Mine betraktninger er basert på eget liv og egne erfaringer, der menn alltid har hatt mye lettere vei til de morsomme adspredelsene i livet som jobb, karriere og annerkjennelse. Men, jeg har selvfølgelig også lest hva journalister og andre mener om makt, posisjoner, politikk og muligheter.

En ting er klart. Stillingsbeskrivelsen er viktig. Og, jeg har lagt ved stillingsbeskrivelsen som ble utlyst i 2016, og den som ble offisiell i november 2021. Det er liten tvil om at Ida Wolden Bache ville ha stilt sterkere dersom utlysningsteksten fra 2016 ble brukt også denne gang. Teksten som er skrevet etter at Jens tilkjennegav sin interesse for stillingen er helt klart i hans favør.  

Forsker og sosiolog, Lisa Sølvberg, har analysert hvilke bilder av idealsøkere som tegnes i utlysningstekstene til posisjoner i Norges overklasse. Hun har analysert 150 utlysningstekster til mektige og prestisjetunge posisjoner i næringsliv, kulturliv og noen eliteprofesjoner. I en nylig publisert artikkel i Current Sociology, viser hun at ved å stille krav i utlysningstekstene som for eksempel å ha høy gjennomføringsevne og styringskraft, være resultatorientert og måldrevet, åpner for andre prinsipper for å velge ut kandidater, enn om man vektlegger utdanningspapirer, master- og doktorgrad, faglig fordypning og erfaring.

Nettverk og selvtillit er en forutsetning for å få innpass på visse arenaer. Hele to tredjedeler av utlysningene til norske toppstillinger omhandlet skjønnsbaserte ferdigheter som er tett forbundet med ens klassebakgrunn. I næringslivet etterlyses det for eksempel søkere som er ambisiøse, målrettede, har selvtillit og lederskapspotensial.

I mannsdominerte næringer etterlyses ferdigheter som er kjønnsstereotypisk maskuline. Det motsatte gjelder i kvinnedominerte næringer. Der legges det større vekt på mangfold og inkludering i utlysningstekstene, mens slike egenskaper nevnes kun i 4 prosent av utlysningene i mannsdominerte næringer.

Det blir spennende å høre hvem som får jobben.

To vedlegg:

1)    Utlysningstekst Sentralbanksjef - Norges Bank, tiltredelse fra 1. januar 2017

Norges Bank er landets sentralbank. Den skal fremme økonomisk stabilitet i Norge. Banken har utøvende og rådgivende oppgaver innenfor pengepolitikken og skal bidra til effektive betalingssystemer og finansmarkeder. Norges Bank forvalter statens valutareserver og Statens pensjonsfond utland.

SENTRALBANKSJEF NORGES BANK

Stillingen som sentralbanksjef, og leder for Norges Banks hovedstyre, skal besettes fra 1. januar 2017.

Det stilles krav om solide kunnskaper om pengepolitikk, finansmarkeder og kapitalforvaltning. Sentralbanksjefen må også ha bred samfunnsorientering og god forståelse for sentralbankens rolle og internasjonal økonomi. Det kreves gode kommunikasjonsevner og engelskkunnskaper.

Det søkes etter en høyt kvalifisert person med minimum master i samfunnsøkonomi eller tilsvarende og bred erfaring fra offentlig eller privat virksomhet. Riktig kandidat har erfaring fra å lede større, kunnskapsintensive organisasjoner og må dokumentere god resultatoppnåelse og gode lederegenskaper. Vedkommende må kunne representere Norges Bank på en god måte nasjonalt og internasjonalt.

Stillingen besettes på åremål for 6 år med mulighet for forlengelse med ytterligere én periode. Nåværende sentralbanksjef kan gjenoppnevnes for en ny periode, jf. Sentralbankloven § 6. Lønn etter avtale. Spørsmål om stillingen kan rettes til finansråd Hans Henrik Scheel, Finansdepartementet, telefon 22 24 41 08. Henvendelser behandles konfidensielt.

Nærmere informasjon om Norges Bank finnes på internettsiden www.norges-bank.no.

Søknad med CV sendes innen 24. april 2016. Søknaden kan også sendes til Finansdepartementet, Postboks 8008 Dep, 0030 Oslo. Etter søknadsfristens utløp vil det bli utarbeidet offentlig søkerliste. Vi gjør oppmerksom på at opplysninger om søkeren kan bli offentliggjort selv om søkeren ønsker å bli utelatt fra søkerlisten.

Jobbnorge-ID: 124003, Søknadsfrist: Avsluttet

2)    Utlysningstekst 10 nov 2021 - Sentralbanksjef - Norges Bank

Arbeidsgiver

Finansdepartementet

Stillingstittel

Sentralbanksjef

Frist

09.12.2021

Ansettelsesform

Engasjement

Stillingen som sentralbanksjef blir ledig fra 1. mars 2022. Sentralbanksjefen er leder av Norges Banks hovedstyre, leder av komiteen for pengepolitikk og finansiell stabilitet og daglig leder av Norges Bank. Norges Banks rolle og oppgaver er regulert i sentralbankloven og mandat for forvaltningen av Statens pensjonsfond utland (SPU).

Norges Bank er en sentral samfunnsinstitusjon, med stor betydning for landets økonomi og omdømme nasjonalt og internasjonalt. 

Vi søker en sterk og samlende leder. Sentralbanksjefen skal ha faglig autoritet og relevant ledererfaring fra komplekse organisasjoner. Sentralbanksjefen må være en god formidler, fremstå med stor troverdighet og kunne representere Norges Bank nasjonalt og internasjonalt.

Aktuelle kandidater har høy gjennomføringsevne og styringskraft, og evne til å utvikle og utfordre organisasjonen. Det er nødvendig å kunne håndtere krevende situasjoner, herunder kriser og beredskapssituasjoner.

Rollen som sentralbanksjef krever:

  • Stor faglig tyngde og god samfunnsøkonomisk innsikt, herunder om pengepolitikk og finansiell stabilitet
  • God forståelse for sentrale sider ved kapitalforvaltning
  • Bred samfunnsinnsikt og god forståelse for Norges Banks rolle, inkludert rammene for forvaltningen av SPU og fondets betydning for norsk økonomi og Norges omdømme internasjonalt
  • Innsikt i relevante utviklingstrekk både nasjonalt og internasjonalt, og hvordan disse kan påvirke norsk økonomi og internasjonale kapitalmarkeder
  • God innsikt i statsforvaltningen og sentrale beslutningsprosesser
  • Utdanning på minimum masternivå, fortrinnsvis i samfunnsøkonomi
  • Omfattende ledererfaring 

Erfaring fra kollegiale organer, f.eks. styrer, med stort ansvar er en fordel. 

Den som ansettes må kunne sikkerhetsklareres.

Stillingen er en åremålsstilling med førstegangsansettelse for seks år og mulighet for gjenoppnevning for ytterligere en periode på inntil seks år. Lønn etter avtale. 

For nærmere informasjon, ta gjerne kontakt med våre rådgivere i BackerSkeie, Ann-Kristin Nyrønning, tlf. 920 85 397 / Are K. Skeie, tlf. 950 66 183, eller Finansdepartementet ved finansråd Hans Henrik Scheel, tlf. 22 24 41 08.

Søknad med CV sendes via "Karriere" på www.backerskeie.no innen 9. desember 2021.

Søker kan bli oppført på offentlig søkerliste selv om vedkommende har anmodet om konfidensiell behandling. Søkere vil i så fall bli varslet før offentliggjøring.

Alle kvalifiserte søkere vil bli vurdert. Norges Bank er en IA-bedrift, og i dette ligger det blant annet å sørge for tilrettelegging på arbeidsplassen dersom det er behov for det.

Om arbeidsgiveren

Norges Bank er landets sentralbank. Den har som mål å fremme økonomisk stabilitet i Norge og forvalter store verdier på vegne av fellesskapet. Banken har utøvende og rådgivende oppgaver i pengepolitikken, og skal bidra til sikre og effektive betalingssystemer og finansmarkeder. Norges Bank forvalter Statens pensjonsfond utland (SPU), etter et mandat fastsatt av Finansdepartementet.

Sektor

Offentlig

Lederkategori

Direktør

Sted

Bankplassen 2, 0151 Oslo

Bransje

Bank, finans og forsikring

Stillingsfunksjon

Ledelse

Sist endret

10. nov. 2021 12:00

Kommentarer

18.01.2022 22:39

siri-anne

FY SØREN, Anne hvor du kan formulere dine kloke tanker, jeg bøyer meg i støvet. Send den til Vedum og Jonas (selvom han er inhabil kan han ha godt av å lese dette) MANGE hadde hatt godt av å lese dett

18.01.2022 22:57

Anne

Takk, Takk, Takk Siri-Anne 😊